Sotaanlähdön muistolaatta
Mynämäen Laurin koululle

 Mynämäessä Laurin koulussa paljastettiin perjantaina 29.9.2017 Mynämäen miesten jatkosotaan lähdön muistolaatta. Mynämäestä lähti 23.6.1941 Jalkaväkirykmentti 60 III pataljoonaan 1020 miestä. Paljastustilaisuudessa oli mukana kolme sotaveteraania. Laatan on teettänyt JR 56 ja JR 60 Kilta ry.

 Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtajan Pekka Myllymäen tervetulotoivotusten jälkeen laulettiin yhdessä Sillanpään marssilaulu Juha Aavikon johdolla ja Pekka Vuoren säestämänä.

 Laatan paljastuspuheen pitänyt Killan puheenjohtaja Martti Aro mainitsi killan toteuttaneen nyt pari vuotta sitten 102-vuotiaana kuolleen Vihtori Siivon toivomusta paljastaa muistolaatta joukko-osastojen perustamispaikkakunnille.

 – Tämä muistolaatta jää kertomaan tuleville sukupolville teidän, kunnioitetut veteraanit,  uhrivalmiudestanne, taisteluistanne ja uhreista isänmaan puolesta, Martti Aro mainitsi.

 –  Te pelastitte maamme ja kansamme uhkaavalta tuholta sodan vuosina 1941 – 1944, Aro sanoi.

 Muistolaatan ja JR 60 rykmenttikilven päälle kiinnitetyn kankaan poisti Mynämäen Sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Keijo Kirveennummi. Laatta ja kilpi luovutettiin tämän jälkeen Mynämäen kunnalle. Vastaanottajana oli kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki.

 Myllymäki kiinnitti huomiota koulun pihalla liikkuviin koululaisiin ja ikkunoista näkyvän päiväkodin lapsiin todeten nykyisen digiajan lapsilla ja nuorille olevan valinnanvapautta ja valintamahdollisuuksia yltä kyllin. Vuonna 1941 veteraaneilla ei ollut valinnanvapautta, mutta heidän panoksensa on mahdollistanut meille nykyisille valinnanvapaudet, Myllymäki korosti. Hän toivoi muistolaatan jatkossa muistuttavan näistä asioista.

Juhlassa kuultiin Juha Aavikon (laulu) ja Pekka Vuoren (säestys) esittämänä Tämä taivas, tämä maa ja Veteraanin iltahuuto. Kiitossanat esitti Mynämäen sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Keijo Kirveennummi. Kirkkoherra Tapani Kujala luki loppurukouksen.

Juhlavieraille oli järjestetty ruokailu koulun ruokasaliin. Tapahtuman kokonaisjärjestelyistä oli huolehtinut killan alueosaston puheenjohtaja Seppo Kompuinen.

Laurin koululla ollutta laatan paljastustilaisuutta edelsin seppeleenlasku Mynämäen sankarihaudalla, jossa puhui Mynämäen entinen kirkkoherra Jouko Kotisalo. Seppeleen laskivat lukiolaiset Säde Honkala ja Kristian Nokka. Mynämäen sankarihaudalta lähetettiin myös seppelpartiot Karjalan ja Mietoisten sankarihaudoille.

 Katso puheenjohtaja Martti Aron puheenvuoro.

 Katso killan kunniapuheenjohtajan, professori Antero Kallion lähettämä tervehdys

Vakka-Suomen Sanomat kirjoitti 3.10.2017 laatan paljastusjuhlasta.
Katso pdf-kuva jutusta.

Matkalla sankarihaudalle 29.9.2017 klo 11. Keskellä seppeleenlaskijat, lukiolaiset Säde Honkala ja Kristian Nokka. takana Karjalan ja Mietoisten sankarihaudoille lähetettävät seppelpartiot.
Sankarihaudalla 29.9.2017.
Mynämäen seurakunnan entinen kirkkoherra Jouko Kotisalo puhui sankarihaudalla.
29.9.2017
Lukiolaiset Säde Honkala ja Kristian Nokka laskemassa seppelettä.
Yleisöä sankarihaudalla.
JR 56 ja JR 60 Killan alueosaston puheenjohtaja Seppo Kompuinen (oikealla) avaamassa paljastustilaisuutta Laurin koululla. Keskellä laatta peitettynä, airuina Laurin koulun oppilaat Miisa Poutanen ja Frans Mikola.
Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtajan Pekka Myllymäen tervetulotoivotukset.
Paljastustilaisuuden yleisöä. Mukana takana myös koululaisia.
Airuina Laurin koulun oppilaat Miisa Poutanen ja Frans Mikola.
JR 56 ja JR 60 Killan puheenjohtaja Martti Aro pitämässä laatan paljastuspuhetta.
Katso
puheenjohtaja Martti Aron puheenvuoro.
Mynämäen Sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Keijo Kirveennummi paljastaa laatan ja rykmenttikilven.
Puheenjohtaja Martti Aro (oikealla) kiittää Keijo Kirveennummea. Keskellä airut Frans Mikola.
Juhlayleisöä. Oikealla sotaveteraani Osmo Uusi-Pietilä Rauman Lapista, 99 v. Keskellä sotaveteraanit Keijo Kirveennummi Mynämäestä ja Keijo Vähä-Ettala Kodisjoelta.
Mynämäen Sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja, sotaveteraani Keijo Kirveennummi Mynämäestä.
Killan puheenjohtaja (vasemmalla) luovuttaa Mynämäen kouluille JR 56 ja JR 60 sotaretkestä kertovat DVD:t.
Paljastustilaisuudessa mukana olleet sotaveteraanit vasemmalta Keijo Kirveennummi Mynämäestä, Osmo Uusi-Pietilä Rauman Lapista, ja Keijo Vähä-Ettala Kodisjoelta.
Paljastus on on onnistuneesti ohi ja airuet Miisa Poutanen ja Frans Mikola Laurin koulusta ovat helpottuneita.
Paljastettu muistolaatta ja rykmentin kunniakilpi.
Killan edustajat Seppo Kompuinen ja Martti Aro luovuttivat killan toisen rykmentin JR 56:n sotataipaleesta kertovan kirjan kunnanjohtaja Seija Österbergille (vasemmalla) ja kulttuuri- ja sivistysjohtaja Laura Päiviö-Häkämiehelle. Killan julkaiseman JR 60:n historiikin painos on loppu.

Päivitetty 03.10.2017